ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

7/12/10

«Κουκούλωσε» η Κομισιόν την αθώωση των hedge funds για την ελληνική κρίση;

Για τη συγκάλυψη της μελέτης η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα hedge funds δεν επιδείνωσαν την ελληνική κρίση, κατηγορείται η Κομισιόν.

Η σχετική μελέτη, η οποία έπρεπε να είχε δημοσιευτεί εδώ και μήνες, κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έως ότου μια ολλανδική εφημερίδα απαίτησε τη δημοσιοποίησή της, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα επικαλούμενη την ελευθερία της πληροφορίας.

Η έκθεση αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής Telegraph, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι οι traders των credit default swaps (CDS, των ασφαλίστρων έναντι του ρίσκου χρεοκοπίας της χώρας) προκάλεσαν επιπλέον προβλήματα για την ελληνική και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αντίθετα, αναφέρει η έκθεση, «η αγορά των CDS δείχνει να διευκολύνει τον επιμερισμό του ρίσκου».

Η Telegraph αποδίδει την απροθυμία της Κομισιόν να δημοσιεύσει την έκθεση στην
προκατάληψή της απέναντι στα hedge funds.


Η έκθεση είχε παραγγελθεί το Μάρτιο από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, όταν οι traders των CDS κατηγορούνταν ότι αύξαναν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, ποντάροντας στη χρεοκοπία της χώρας.

Οι Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αλλά και ο Nicolas Sarkozy και η Angela Merkel επέμεναν τότε ότι οι κερδοσκόποι επιδεινώνουν την κρίση, ζητώντας την απαγόρευση των CDS.

Ωστόσο, η έκθεση κατέληξε ότι τα spreads των CDS των προβληματικών χωρών ήταν στην πραγματικότητα χαμηλά σε σχέση με τα spreads των κρατικών ομολόγων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες