7/12/10

Προδομένη εμπιστοσύνη

Πάνω από 500 άτομα συνελήφθησαν στις ΗΠΑ κατηγορούμενοι για απάτη δισεκατομμυρίων σε βάρος 120.000 επενδυτών. Μήνυση στην HSBC και άλλες τράπεζες για την υπόθεση Μάντοφ
Η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την σύλληψη περισσότερων από 500 ανθρώπων που κατηγορούνται πως εξαπάτησαν χιλιάδες επενδυτές για συνολικό χρηματικό ποσό που ανέρχεται στα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλην τη χώρα, στα πλαίσια της εκστρατείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την πάταξη της χρηματοοικονομικής απάτης που ξεκίνησε τον Αύγουστο.
Η επιχείρηση "Προδομένη Εμπιστοσύνη" αποκάλυψε απάτες με θύματα 120.000 ανθρώπους σε όλο το μήκος και πλάτος των ΗΠΑ, με πολλές από τις δολερές αυτές πράξεις να έχουν επιχειρηθεί κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης που σάρωσε τη χώρα τα τελευταία χρόνια, τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η επιχείρηση εξάρθρωσης ήταν μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια των αρχών σε εθνικό επίπεδο, όμως οι απάτες ήσαν κατά το μέγα μέρος τους μεμονωμένες και άσχετες μεταξύ τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός για τις οικονομικές απάτες και δήλωσε πως το μήνυμά του στους επίδοξους απατεώνες είναι σαφές: "θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να σας εντοπίσουμε, να σας σταματήσουμε και να σας οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη. Η εξαπάτηση των επενδυτών με στόχο τα κέρδη και τις αποταμιεύσεις τους δεν αποτελεί πλέον ένα ασφαλές επιχειρησιακό σχέδιο".
Η επιχείρηση αυτή αποτέλεσε την ευρύτερη εθνική προσπάθεια εξάρθρωσης της απάτης στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρώτος συνέστησε μία διϋπηρεσιακή ομάδα κρούσης για να αντιμετωπισθούν τα οικονομικά εγκλήματα τον Νοέμβριο του 2009.
Μήνυση στην HSBC
Σε ξεχωριστή προσπάθεια, τα θύματα του καταδικασμένου για τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ Μπέρναρντ Μάντοφ, πασχίζουν να βρουν τον τρόπο για να αποζημιωθούν τουλάχιστον για κάποιο ποσοστό από τις απώλειές τους.
Χθες, ο δικηγόρος τους μήνυσε τη βρετανική HSBC και άλλες τράπεζες για 9 δισ.δολάρια, υποστηρίζοντας πως αυτές παρέβλεψαν τις προειδοποιήσεις για το πυραμιδικό σχήμα επενδύσεων του 65χρονου χρηματιστή.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες