ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

7/12/10

ΛΙΓΝΙΤΗΣ


«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων
Η αρχική αξίωση της τρόικας επιχειρείται να εμφανιστεί ως καλύτερη επιλογή για τη ΔΕΗ από τις αντιπροτάσεις της

Associated Press
Το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επαναφέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, παράλληλα με τις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες από τον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθουδάκη με τις διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Κομισιόν για την αναζήτηση «ισοδύναμης λύσης». Με διαρροές προς τον Τύπο, η διαπραγμάτευση εμφανίζεται να οδηγεί σε ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες για τη ΔΕΗ από την ίδια την πώληση μονάδων, όπως ήταν η αρχική αξίωση της τρόικας! Καλλιεργείται έτσι η αποδοχή της βίαιης συρρίκνωσης της ΔΕΗ, στο όνομα της λύσης που δήθεν εξυπηρετεί καλύτερα τα οικονομικά συμφέροντα της επιχείρησης. Κι αυτό γίνεται περίπου την ίδια ώρα που στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μανιάτης επαναλάμβανε ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.Απέναντι στην αξίωση για πώληση μονάδων, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για ανταλλαγή λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που διαθέτουν ενεργειακοί όμιλοι σε άλλες χώρες. Αυτή η επιλογή μπορεί να φέρει άμεσα ξένες εταιρείες στην εκμετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα, ώστε να «σπάσει» το μονοπώλιο της ΔΕΗ, παραμένει όμως μια «λύση» που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου, επιχειρώντας απλώς να προστατέψει και τα συμφέροντα των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ. Γι' αυτό και υπέρ της ανταλλαγής τάσσεται ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός, που σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» δηλώνει: «Πιστεύω μάλιστα ότι η λύση αυτή θα μετατρέψει το κατ' αρχήν αρνητικό για τη ΔEH - απώλεια μεριδίου στους λιγνίτες - σε θετικό. Aκούγεται αντιφατικό, αλλά μέσω της ανταλλαγής μονάδων η ΔEH θα πετύχει τον στόχο της εξωστρέφειας που παλεύει ανεπιτυχώς εδώ και μία δεκαετία, αφού θα εισέλθει σε νέες αγορές».

Ο Α. Ζερβός επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η ΕΕ αντιπροτείνει η ΔΕΗ να νοικιάσει λιγνιτικές μονάδες σε ιδιώτες, ώστε να μπουν με αυτό τον τρόπο στην αγορά του λιγνίτη. Ανέφερε όμως ότι ενοικίαση σημαίνει «παραχώρηση ενέργειας σε χαμηλή τιμή. Για μένα αυτό είναι απολύτως μη αποδεκτό. Eίναι σαν να αγοράζεις ένα διαμέρισμα στο κόστος του εργολάβου και όχι στην αξία της αγοράς», για να προσθέσει στη συνέχεια: «Eάν από την Κοινότητα επιμείνουν σε αυτή την κατεύθυνση, θα προτιμούσα να πουλήσω σταθμούς. Πουλάς στην αξία της αγοράς και αυτός που αγοράζει θα επενδύσει. Θα πάρει τον σταθμό και θα τον λειτουργήσει αναλαμβάνοντας τα ρίσκα. Oχι να αγοράζει την ενέργεια σε χαμηλή τιμή και όλα τα ρίσκα να παραμείνουν στη ΔEH».
Στην ίδια συνέντευξη, πέρα από το θέμα του λιγνίτη, ο επικεφαλής της ΔΕΗ «κάρφωσε» και την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, καθώς είπε χαρακτηριστικά: «Mέσα από τη συζήτηση καταφέραμε να πείσουμε τη ΓENOΠ να συναινέσει σε ζητήματα που στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν αιτία πολέμου. Nα αναφέρω για παράδειγμα το σπάσιμο της ΔEH σε θυγατρικές, για το οποίο ο κ. Aθανασόπουλος άλλαζε ξενοδοχεία για να κάνει ΔΣ. Mέσα από αυτόν τον διάλογο, το συνδικάτο έχει καταφέρει να επιδείξει ωριμότητα και να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και μία 10ετία. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί και θα πρέπει άμεσα να τεθούν προς συζήτηση».
Αυτά τα «άλλα ζητήματα» αφορούν το πώς θα γίνει η ΔΕΗ «πιο αποδοτική» ώστε «να μην καταντήσουμε Ολυμπιακή ή ΟΣΕ», όπως ανέφερε ο Α. Ζερβός, προαναγγέλλοντας σοβαρές αρνητικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές στη ΔΕΗ. Είναι ενδεικτική η επισήμανση του επικεφαλής της επιχείρησης ότι στο Αλιβέρι έχει κλείσει το ορυχείο «και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα», επειδή υπάρχει «ο κανονισμός της "εντοπιότητας", που δεν σου επιτρέπει να μεταθέσεις κάποιον σε άλλο μέρος».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες