ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

8/12/10

WikiLeaks: Η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και εγκληματίες

Πολλά αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύονται από την Le Monde φέρνουν στο φως τη διείσδυση της ρωσικής μαφίας στην Ευρώπη, από την Ισπανία μέχρι τη Βουλγαρία, και εγείρουν το θέμα των σχέσεων ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική εξουσία στη Μόσχα.

Στην Ισπανία, η αμερικανική πρεσβεία χαιρετίζει τον Αύγουστο 2009 δύο μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις με τις ονομασίες "Troika" (2008-2009) και "Avispa" (2005-2007) κατά των ρωσικών δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος, και οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη 60 υπόπτων, περιλαμβανομένων τεσσάρων από τους οκτώ ή δέκα ηγέτες της ρωσικής μαφίας εκτός των συνόρων της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Μαδρίτη της αμερικανο-ισπανικής ομάδας εργασίας για το οργανωμένο έγκλημα, ο ισπανός εισαγγελέας Χοσέ "Πέπε" Γρίνδα Γκονθάλεθ, επικεφαλής της επιχείρησης Avispa, δηλώνει πως θεωρεί "τη Λευκορωσία, την Τσετσενία και τη Ρωσία ημι-μαφιόζικα κράτη" και λέει ότι "η Ουκρανία θα γίνει και αυτή τέτοιο κράτος", σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, την 8η Φεβρουαρίου 2010.
Σύμφωνα με τον ισπανό εισαγγελέα, η ρωσική μαφία ασκεί "τεράστιο έλεγχο" επί στρατηγικών τομέων, όπως το αλουμίνιο.
Ο ισπανός εισαγγελέας αναφέρεται επίσης στις σχέσεις που μπορούν να υφίστανται, κατά τη γνώμη του, ανάμεσα σε ορισμένους μαφιόζους στην Ισπανία και ρώσους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Θέτει επίσης το αναπάντητο ερώτημα "της έκτασης της εμπλοκής του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική μαφία", σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι αμερικανοί διπλωμάτες δεν κάνουν αντιστοιχία ανάμεσα στην κορυφή της ρωσικής ηγεσίας και τη ρωσική μαφία.
Το οργανωμένο έγκλημα στη Βουλγαρία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Ιανουαρίου 2007, αποτελεί επίσης αντικείμενο αμερικανικού διπλωματικού τηλεγραφήματος της 7ης Ιουλίου 2005, στο οποίο η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια εκφράζει τη ανησυχία της.
"Η Ρωσία συνεχίζει να ασκεί σημαντική επιρροή στην βουλγαρική οικονομία μέσω των ενεργειακών εισαγωγών, αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και πυρηνικού καυσίμου", αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Η αμερικανική πρεσβεία αναφέρεται στις δραστηριότητες στη Βουλγαρία ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας, η οποία είχε τότε "ισχυρούς δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και το οργανωμένο έγκλημα". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες