4/4/11

Θεσσαλονίκη: 30% κάτω τα ενοίκια μαγαζιών

Στο 30% φαίνεται ότι «κλειδώνει» η πτώση των ενοικίων επαγγελματικών ακινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το τέλος του 2009, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών της πόλης, Αγγελο Πασαλίδη. Είτε πρόκειται για καινούργια μίσθωση, είτε για επαναδιαπραγμάτευση υπάρχουσας, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές καταλήγουν στη συμφωνία το ύψος του μισθώματος να είναι κατά 1/3 χαμηλότερο.
Μπορεί να υπάρχει ακόμη μερίδα ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων που να αντιδρά στο εν λόγω -αρκετά υψηλό- ποσοστό πτώσης των ενοικίων, ωστόσο ο κ. Πασαλίδης σημειώνει ότι η λύση αυτή είναι μονόδρομος για τον εξορθολογισμό της αγοράς επαγγελματικών
ακινήτων και θα βοηθήσει στο να μειωθούν τα άδεια καταστήματα. Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμησή του ότι το επόμενο διάστημα δε θα σημειωθούν άλλες αυξομειώσεις στις τιμές επαγγελματικών μισθώσεων.
«Η μείωση των ενοικίων κατά 30% είναι σημαντική, αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητη, διότι τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματικές μισθώσεις είχαν πάρει τις διαστάσεις του φαινομένου της "φούσκας". Η εν λόγω μείωση είναι η μοναδική διέξοδος, ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά πάγια έξοδα των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβιώσουν. Η συμβουλή μου προς όσους ιδιοκτήτες έχουν σοβαρούς και καλοπληρωτές μισθωτές και δεν προχώρησαν ακόμη σε μείωση του μισθώματος, είναι να το πράξουν άμεσα. Στον αντίποδα, όσοι ενοικιαστές δεν πέτυχαν μείωση του μισθώματος, να προχωρήσουν άμεσα σε αλλαγή χώρου. Ετσι θα βγουν κερδισμένοι, αφού θα βρουν με λιγότερα χρήματα μεγαλύτερο χώρο. Υπάρχουν πολλοί σοβαροί επαγγελματίες συνάδελφοί μας κτηματομεσίτες, που μπορούν να τους βοηθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να τους υποδείξουν τις ευκαιρίες. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού δε θα υπάρχει ιδιοκτήτης επαγγελματικού ακινήτου που να μην έχει εμπεδώσει τη μείωση αυτή του 30%», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Οπως ανέφερε ο ίδιος, σε όλους τους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης παρατηρείται μείωση των ενοικίων καταστημάτων και γραφειακών χώρων τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Για παράδειγμα, μεγάλο κατάστημα στην οδό Αγίας Σοφίας στο τέλος του 2009 νοικιαζόταν προς 18.000 ευρώ το μήνα και σήμερα η τιμή του έπεσε στις 12.000 ευρώ. Επίσης, για μαγαζί στην «καρδιά» της οδού Τσιμισκή έγινε επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου, με αποτέλεσμα το μηνιαίο μίσθωμα από τις 55.000 να πέσει στις 40.000 ευρώ. Στην οδό Μητροπόλεως νοικιάζεται σήμερα κατάστημα με 10.000 ευρώ το μήνα από 15.000 ευρώ στο τέλος του 2009, ενώ στην πλατεία Αριστοτέλους το ήδη χαμηλό μίσθωμα των 8.000 ευρώ κεντρικού καταστήματος έπεσε σήμερα στις 6.000 ευρώ το μήνα. Τέλος, κατάστημα 200 τετραγωνικών μέτρων στην Παλαιά Παραλία νοικιάζεται σήμερα προς 11.000 ευρώ μηνιαίως από 16.500 πριν από 1,5 χρόνο.
«Αναμφισβήτητα, οι ιδιοκτήτες σήμερα βάλλονται από μια "καταιγίδα" φορολογικών μέτρων, όμως δε θα πρέπει να φοβούνται τη μείωση των ενοικίων, αφού έτσι δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα και χάνουν λιγότερο απ' όσο αρχικά φαίνεται», τόνισε ο κ. Πασαλίδης.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες