ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

4/4/11

Wikileaks για Τουρκία : μισαλλόδοξο Ισλάμ κατά ιεραποστολών

Οι Τούρκοι φαίνεται πως είναι πολύ υποκριτές όταν συζητούν σχετικά με τη θρησκεία, ανέφερε νέο έγγραφο των Wikileaks, αφού...
 
Wikileaks για Τουρκία  : μισαλλόδοξο Ισλάμ κατά ιεραποστολών
παρουσιάζονται εξοργισμένοι όταν κάποιος είναι ασεβής προς το Ισλάμ, την ίδια στιγμή που εκείνοι συνεχώς υπονομεύουν το Χριστιανισμό.

Ο Τζον Κούσταντερ, ο τότε Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, αναπαράγει χαρακτηριστικά σε έγγραφο του 2005 , μια φράση από αντιιεραποστολικό κήρυγμα που εκφωνήθηκε σε τζαμί : « αυτοί προσπαθούν να κλέψουν τη δική μας θρησκεία και αυτή των παιδιών μας».

 Το εν λόγω έγγραφο,  που  τιτλοφορείται ως
«Τούρκοι ιμάμηδες εκφωνούν αντιιεραποστολικά κηρύγματα» ήρθε στο φώς της δημοσιότητας από την ιστοσελίδα Wikileaks, και την τουρκική εφημερίδα – συνεργάτη, DailyTaraf.

Στο έγγραφο ο Κούνσταντερ ανέφερε πως σύμφωνα με το κήρυγμα του ιμάμη, η μόνη αληθινή θρησκεία είναι το Ισλάμ, και όσοι προσπάθησαν να εναντιωθούν σε αυτό απέτυχαν. Ακόμη, ο ιμάμης αναφέρθηκε σε κάποιους που προσπαθούσαν να διαβάλλουν τη θρησκεία του έθνους, χωρίς όμως να αναφέρεται ξεκάθαρα στους ιεραπόστολους.

Σε διάστημα δέκα ετών, μόνο 500 μουσουλμάνοι έχουν προσχωρήσει στο χριστιανισμό, παρόλα αυτά, η υποτιθέμενη απειλή των ιεραποστόλων θεωρείται τόσο σημαντική , που έφτασε μέχρι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με συνομιλία που είχε ο Κούνσταντερ με τον τότε επί κεφαλής του Συμβουλίου Θρησκευτικών Υποθέσεων κ. Γκιορμέζ, παρά το γεγονός ότι οι ιεραπόστολοι είχαν δικαίωμα να δρουν στην Τουρκία, ευθύνη του Συμβουλίου αποτελούσε η «μόρφωση» όλων των πολιτών, ώστε οι ιεραπόστολοι να μην εκμεταλλευτούν την «άγνοιά» τους.

Όπως και πολλοί άλλοι Τούρκοι, ο Γκιορμέζ θεωρεί την προσχώρηση στο Ισλάμ ως φυσική εξέλιξη, αλλά η προσχώρηση στο χριστιανισμό του προκαλεί βαθιά αποστροφή, σημείωνε ο Κούνσταντερ στο έγγραφο.

Περαιτέρω, κι άλλα έγγραφα φανερώνουν την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία έναντι των ιεραποστόλων, ενώ υπήρχε φόβος για εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών έναντι αυτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ειδεχθείς δολοφονίες των τριών χριστιανών ιεραποστόλων στη Μαλάτια, του καθολικού ιερέα Αντρέα Σαντόρο  και του γνωστού Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ.

Πηγή: Hurriyet Daily News
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες