ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

4/4/11

Υπερχείλισε το φράγμα Πλαστήρα




Σε οριακό σημείο είναι οι αντοχές του φράγματος στη Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα στην Καρδίτσα, το οποίο υπερχείλισε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει ήδη περισσότερα από 3.000 στρέμματα με σιτηρά στα δημοτικά διαμερίσματα του Πέτρινου και της Ψαθοχώρας.




Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν, διότι κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάθμη του ποταμού Καλέντζη που τροφοδοτείται από τη λίμνη Πλαστήρα έχει ανέβει σημαντικά, ενώ τα χωριά Βλοχός και Μεταμόρφωση δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα, αφού τα αντλιοστάσια τέθηκαν εγκαίρως σε λειτουργία.

Σημειώνεται ότι το 1998, τα δύο χωριά είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές, ύστερα από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν, μετά την υπερχείλιση του φράγματος.

Δείτε το video-ντοκουμέντο



Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Βασίλης Τσιάκος, όσο και ο δήμαρχος Παλαμά, κ. Κώστας Πατσιαλής, επικοινώνησαν με τους αρμοδίους της ΔΕΗ, του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πλαστήρα. Συνειδητοποιώντας τη δυσκολία της κατάστασης, αποφάσισαν τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου για τουλάχιστον ένα 24ωρο, έως ότου υπάρξει εκτόνωση των φαινομένων.

Φωτό 3/04/2011
Φωτό 3/04/2011
Η στάθμη του νερού στον Ταμιευτήρα έφτασε στα 791,88 κ. μέτρα, λόγω των φετινών χιονοπτώσεων, αλλά οι ποσότητες που διαρρέονται προς τον ποταμό Ταυρωπό είναι μικρές και δεν εμπνέουν προς το παρόν ανησυχία.

Το πρωί της Κυριακής, το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα υπερχείλισε, απόρροια των τελευταίων βροχοπτώσεων. Ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής που από χθες το πρωί βρέθηκε κοντά στις πλημμυρισμένες περιοχές, επικοινώνησε με τον διευθυντή του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου στην αναρρυθμιστική λίμνη Καρδίτσας κ. Θεοδόση Στάλια, ζητώντας του να μη θέσει σε λειτουργία το εργοστάσιο, ώστε να μην κατεβάσει άλλο νερό ο ποταμός Καλέντζης και δεν μπορέσουν να σταματήσουν την ορμή του, που υπό άλλες συνθήκες θεωρείται ευλογία για τον Θεσσσαλικό κάμπο που περιμένει να «ξεδιψάσει», ενώ πολλές φορές έχει περάσει μεγάλες περιόδους λειψυδρίας.

Ειδικότερα η κοινότητα του Πέτρινου βρέθηκε επί ώρες σε απομόνωση, καθώς τα ορμητικά νερά του Ενιπέα που παρέσυραν κλαδιά, σκουπίδια αλλά και ολόκληρους κορμούς δένδρων, έφραξαν τη γέφυρα που ενώνει το χωριό με την Ιτέα και τα υπόλοιπα πεδινά χωριά του Δήμου Παλαμά.

Ακούστε τι δήλωσε κάτοικος της περιοχής στη zougla.gr



Μηχανήματα του δήμου κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που σκέπασαν τη γέφυρα. Παρ' όλα αυτά, οι μεγάλες ποσότητες νερού δεν μπορούσαν να ρίξουν τη στάθμη του Ενιπέα -τουλάχιστον μέχρι χθες απόγευμα- για να απελευθερωθεί η γέφυρα από τα νερά και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ Πέτρινου και Ιτέας.

Επίσης, το αγρόκτημα της Αγίας Τριάδας αντιμετώπιζε σχετικό πρόβλημα από τα ποτάμια που το διασχίζουν, καθώς σε πολλά σημεία τους υπάρχουν προσχώσεις και άλλα φερτά υλικά, τα οποία δεν επιτρέπουν τη γρήγορη ροή του νερού.

Η zougla.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο της Λίμνης Πλαστήρα, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό, ενώ το Α.Τ Περιφέρειας Καρδίτσας δεν γνώριζε το παραμικρό για το συμβάν.

Πάντως, οι αρμόδιοι θα πρέπει να «θωρακίσουν» την περιοχή με εγγυοβελτιωτικά έργα, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.
/www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες