ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

29/11/10

Τροχάδην για 13 αλλαγές

 
Ο νέος επενδυτικός νόμος, η τράπεζα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, το σχέδιο νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ο νόμος-πλαίσιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το νέο φορολογικό, οι αλλαγές στην υγεία, το «μαχαίρι» στο κράτος και το νέο μισθολόγιο, το πρόγραμμα «Ελληνική Γεωργία 2014» και ο προϋπολογισμός συνθέτουν την ατζέντα των θεμάτων που θα πρέπει να ανοίξουν και να κλείσουν εντός του Δεκεμβρίου.
Σε αυτήν την ιεαράρχηση κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου, με βάση τις ανάγκες του μνημονίου και την ετοιμότητα των υπουργών να ανταποκριθούν σε αυτές. «Ο,τι από αυτά περάσει στον Ιανουάριο, βάζει ερωτηματικό στην τέταρτη δόση», επισημαίνουν οι επιτελείς του πρωθυπουργού.
Σήμερα το πρωί, μόλις οι υπουργοί πάνε στα γραφεία τους, θα δουν το σχετικό e-mail που στάλθηκε χθες από το «στρατηγείο» της κυβέρνησης. Η σύνθεση των θεμάτων που πρέπει να εισαχθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή βάζουν στην «μπρίζα» τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Μ. Χρυσοχοΐδη, την Τ. Μπιρμπίλη, τον Δ. Ρέππα, τον Γ. Ραγκούση, τη Λ. Κατσέλη και τον Αν. Λοβέρδο, που έχουν μπροστά τους ελάχιστο χρόνο για να κλείσουν εκκρεμότητες που έχουν μείνει ανοιχτές για δεκαετίες.
Οφέλη«Πρόκειται για τον πιο σημαντικό μήνα του μνημονίου», δηλώνουν στους συνομιλητές τους οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει το έτος με εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να απαντήσει και στην κριτική πως έκανε τα εύκολα και άφησε τα δύσκολα. Πιστεύει πως η δρομολόγηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία, που μαστίζεται από την ύφεση και την ανασφάλεια. Επιπροσθέτως, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά «καλά νέα» και στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός αναμένει από τον Χ. Παμπούκη να τον ενημερώσει για τις ξένες επενδύσεις, από τον Δ. Ρέππα να του στείλει τον κατάλογο των έργων που θα δημοκρατηθούν και από την Τ. Μπιμπίλη να κάνει πράξη τις προβλέψεις για νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διαχείριση των απορριμάτων αποτελούν δύο προνομιακούς κλάδους, καθώς προσφέρουν ταυτόχρονα ανακούφιση και στο περιβάλλον και στη χειμαζόμενη οικονομία.
«Ειδικά σε αυτήν την περίοδο είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν κάνουμε μεγάλες αλλαγές δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να σωθεί η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής. Ο πρωθυπουργός σήμερα θα βρίσκεται στη Λιβύη για τη συνάντηση Ευρώπης - Αφρικής, την Τρίτη θα μιλήσει στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, την Τετάρτη θ α συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν, την Πέμπτη θα βρεθεί στη Βαρσοβία για θέματα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και την Παρασκευή θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μέχρι τότε όλοι οι προαναφερθέντες υπουργοί θα πρέπει να έχουν στείλει στο γραφείο του τους φακέλους που έχουν αναλάβει.
Ημερομηνίες-σταθμοί
Στις 6 Δεκεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Ο Γάλλος πολιτικός στηρίζει την προσπάθεια της χώρας μας και γι' αυτό προσφέρει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί το μέλλον του μηχανισμού στήριξης. Και στις 18 ξεκινά στη Βουλή η μάχη του προϋπολογισμού. Κάπου ανάμεσα σε αυτά τα σημαντικά «ραντεβού» θα εκδηλωθεί και η πρωτοβουλία, που έχει προαναγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου, για τη συναίνεση. Το αν θα γίνουν ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς ή αν θα προκληθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό.

ΠΗΓΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες