ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

29/11/10

Χαμηλές προσδοκίες

Χωρίς να είναι πιθανό να αγγίξουν θέματα που "καίνε" οι εκπρόσωποι περισσότερων από 200 χώρες, συναντώνται στην πόλη Κανκούν για να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή. Οι στόχοι, η στάση των ρυπαντών και η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις


 
 
Αρχίζουν σήμερα στην πόλη Κανκούν του Μεξικού οι συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 χωρών, με την ελπίδα ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία σε ένα μικρό τμήμα των επίμαχων θεμάτων που διχάζουν πλούσιες και φτωχές χώρες.
Η συνδιάσκεψη, η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, έχει ως στόχο να συμφωνήσει σε κονδύλια και προσεγγίσεις για να συντηρηθούν τα τροπικά δάση και να προετοιμαστεί ο κόσμος για ένα πιο ζεστό κόσμο, ενώ θα αναζητήσει και τρόπους για να επισημοποιηθούν οι υφιστάμενοι στόχοι για την περικοπή των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα που ήταν πέρυσι κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, η οποία είχε ως στόχο να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία αλλά κατέληξε με μία μη δεσμευτική απόφαση, η οποία απορρίφθηκε από λίγες αναπτυγμένες χώρες.
Αντιδρούν οι ρυπαντές
Οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι οποίες διαρκούν εδώ και πολύ καιρό, έχουν οδηγήσει σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, τις ΗΠΑ και την Κίνα, με την Ουάσιγκτον να απαιτεί μεγαλύτερες περικοπές εκπομπών από την Κίνα, αντηχώντας παρόμοια πίεση με αυτήν για το ελεύθερο εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Την παραμονή της έναρξης των συνομιλιών, ο Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν επισήμανε τις οικονομικές δυνατότητες από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγή.
"Το δίλημμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της φτώχειας, μεταξύ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένα πλαστό δίλημμα", είπε στην τελετή των εγκαινίων μία ανεμοτουρμπίνας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο ξενοδοχείο που φιλοξενεί τη συνδιάσκεψη.
Ο Καλδερόν είπε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις προετοιμασίες για ένα πιο ζεστό κόσμο, μία κεντρική ανησυχία για τις πιο φτωχές χώρες. "Βασικά, αυτό που θα συζητήσουμε είναι η προσαρμογή", είπε ο πρόεδρος του Μεξικού.
Αυτό το σχόλιο προκάλεσε τη δυσφορία των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είπαν ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιτύχουν πιο σκληρές δεσμεύσεις από τις υπάρχουσες για τις εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών.
"Θα επιδιώξουμε την υιοθέτηση λίγων αποφάσεων και ελπίζουμε ότι θα πάμε μπροστά", είπε ο Αρτίρ Ρουνζ- Μέτζγκερ, εκ των κορυφαίων διαπραγματευτών της ΕΕ ενώ ο Πέτερ Βίτοεκ από το Βέλγιο που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προσέθεσε ότι βλέπει "το περίγραμμα ενός συμβιβασμού".
Ο κύριος στόχος των συνομιλιών είναι να αποφασισθεί μία πιο αυστηρή συμφωνία για το κλίμα, η οποία να διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο που εκπνέει το 2010 για να ενισχυθεί η δράση κατά της υπερθέρμανσης.
Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν χθες, η παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2060 και θα απαιτηθούν ετήσιες επενδύσεις 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπισθεί μονάχα η αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες