29/11/10

Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα. Χιλιάδες πολίτες ζουν με λιγότερα από 6.000 ευρώ το χρόνο. Οι ηλικιακές και κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται. Κάτω από το όριο όχι μόνο οι άνεργοι, αλλά και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι. Η φτώχεια στην Ευρώπη

 
"Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας", σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας "Μαζί ενάντια στη φτώχεια" που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο Εργασίας και στα πλαίσια του "ευρωπαϊκού έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας".
Το όριο της φτώχειας υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η υπουργός, το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους τρεις παράλληλους άξονες στους οποίους το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ασκεί την πολιτική του, την στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. "Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ που αφορούν 668.000 πολίτες" είπε η κ. Κατσέλη και εκτίμησε ότι με τις δράσεις αυτές θα μειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτομα ως το 2020.
Το φάντασμα της φτώχειας στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, Σχεδόν 80 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε ή το 16% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά.
Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχεια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη. Συνήθη "κοινωνικά" αίτια της φτώχειας θεωρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι ανεπαρκείς αμοιβές ενώ συνήθη προσωπικά αίτια, η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η "κληρονομική φτώχεια".
Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%), πιστεύουν ότι οι άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια. Το 41% πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και το 31% όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν επίσης ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με προσωρινά συμβόλαια εργασίας, άτομα με αναπηρίες και με μακροχρόνιες ασθένειες.
Το 87% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η φτώχεια αποτελεί εμπόδιο για αξιοπρεπή στέγαση, οκτώ στους δέκα ότι εμποδίζει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση και ένα 74% ότι μειώνει τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας. Το 60% πιστεύει ότι επηρεάζεται η πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση και το 54% ότι περιορίζεται η δυνατότητα απόκτησης δικτύου φίλων και γνωστών.
Στο Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχιας, συμμετέχουν οι 27 χώρες της Ε.Ε μαζί με την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

ΠΗΓΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες