ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

29/11/10

Αποπληρωμή δανείων το 2024

Τη διαβεβαίωση ότι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, δεν συνεπάγεται και αύξηση του χρόνου παραμονής της τρόικας στην Ελλάδα, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι λεπτομέρειες της επιμήκυνσης


 
Ως "πολύ σημαντική προσθήκη, που "ανοίγει" τον χρόνο για επιμήκυνση και για να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα", χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την αναφορά στην απόφαση που έλαβε χθες το Eurogroup, ότι "θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας".
Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός επισήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χρονικά πλέον τοποθετείται το 2024.
"Ελπίζουμε πως η επιμήκυνση θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ", είπε χαρακτηριστικά.
Αποσαφήνισε, πάντως, ότι είναι προφανές ότι μετά τη λήξη του μνημονίου δεν αίρονται οι δεσμεύσεις έναντι της ΟΝΕ και η χώρα θα βρίσκεται μέσα στο νέο πιο αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ, που θέτει, εκτός των πρωτογενών πλεονασμάτων και το κριτήριο του χρέους.
Πώς θα γίνει η επιμήκυνση
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιμήκυνση για την Ελλάδα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα επιλυθεί το α΄ δίμηνο του 2011.
Για παράδειγμα, πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή το τμήμα του δανείου εφεξής.
Ορισμένες χώρες του Eurogroup (π.χ. Γερμανία) θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους. Το επιτόκιο σήμερα είναι κυμαινόμενο περίπου 4% (ισοδύναμο 5,5% σε σταθερό) και με την επιμήκυνση θα διαμορφωθεί στο 5,8%, με το οποίο δανείζεται η Ιρλανδία.
Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, "μετά το 2013 και τη λήξη του μνημονίου,  θα βρισκόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΔΝΤ θα εκδίδει περιοδικές εκθέσεις, ενώ η τρόικα δεν θα υπάρχει".
Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η Ελλάδα ποτέ δεν είχε θέσει πολιτικά το ζήτημα της επιμήκυνσης, καθώς ήταν υπέρ αυτής το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ, αλλά δεν υπήρχε ομοφωνία στα κράτη- μέλη του Eurogroup.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι το γεγονός πως οι εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα ληφθούν τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο, θέτει "ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου".
Δήλωσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ως στόχο την επάνοδο για δανεισμό στις αγορές το 2011, καθώς το άνοιγμα των αγορών για τη χώρα θα σημάνει και άνοιγμά τους για τις τράπεζες και κατ' επέκταση ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες