ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/12/10

Οι φοιτητές στους δρόμους

Στους δρόμους βγήκαν οι φοιτητές της Βρετανίας και της Ιταλίας, αντιδρώντας στις περικοπές που προωθούν στην Παιδεία οι κυβερνήσεις τους. Αυγά και μπουκάλια έξω από το ιταλικό κοινοβούλιο. Χωρίς την ένταση των προηγούμενων ημερών οι διαδηλώσεις στη Βρετανία

 
Χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν για τρίτη μια φορά τους δρόμους της Βρετανίας, διαδηλώνοντας κατά της του σχεδίου της κυβέρνησης για αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Το Λονδίνο παρέλυσε, με ομάδα διαδηλωτών να βγαίνει από το κύριο σώμα της πορείας και να συγκρούεται με τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το κοινοβούλιο. Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας.

Παράλληλα, οι φοιτητές έχουν καταλάβει κτίρια πανεπιστημίων και δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας στην Παιδεία.

"Επιστρέφουμε στην εποχή, που μόνο τα παιδιά των ανώτερων τάξεων μπορούσαν να σπουδάζουν" δήλωσε η 18χρονη Daisy Tolmie, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
"Θέλουμε να τους κάνουν να καταλάβουν ότι είμαστε πολιτικοποιημένοι και ότι δεν θα το αφήσουμε να περάσει αυτό", δηλώνει ο 17χρονος Saoirise Cox.
Οι διαδηλωτές δήλωσαν προδομένοι από τη στάση της κυβέρνησης συνασπισμού και κυρίως από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι στο προεκλογικό τους πρόγραμμα είχαν δηλώσει αντίθετοι με την αύξηση των διδάκτρων.
Οι χθεσινές διαδηλώσεις πάντως, αν και ήταν μεγάλες σε όγκο και είχαν παλμό, ήταν πολύ πιο ειρηνικές σε σχέση με τις δύο προηγούμενες.
Δυναμικές αντιδράσεις και στην Ιταλία
Η Βρετανία δεν ήταν η μόνη χώρα που συγκλονίζεται από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Στην Ιταλία, έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις την Τρίτη, με τους φοιτητές να κλείνουν δρόμους και να μπλοκάρουν σιδηροδρομικές γραμμές.
Οι φοιτητές, που την περασμένη εβδομάδα έκαναν κατάληψη σε ιστορικά μνημεία, μεταξύ των οποίων το Κολοσσαίο και ο πύργος της Πίζας, βγήκαν στους δρόμους για να εμποδίσουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

 Οι αλλαγές, που περιλαμβάνουν περικοπές και χρονικά όρια στην έρευνα, εγκρίθηκαν από την Κάτω Βουλή χθες και τώρα θα πρέπει να περάσουν και από τη Γερουσία.
Στη Ρώμη χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν κρατώντας πλακάτ και πετώντας αυγά, λαχανικά και μπουκάλια έξω από το ιταλικό Κοινοβούλιο.
Όταν προσπάθησαν να πλησιάσουν, αστυνομικοί τους απώθησαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρής έκτασης επεισόδια. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας.

ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες