ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/12/10

Απόφαση πρόκληση από το ΝΑΤΟ

Εκτός σχεδιασμού συμμαχικής άσκησης επί χάρτου, έθεσε τη Λήμνο το ΝΑΤΟ, ικανοποιώντας τους Τούρκους. Έντονη αντίδραση από το ΓΕΕΘΑ που αποφάσισε να μη μετάσχει η Ελλάδα στην άσκηση.

 
 
Με μια προκλητική απόφαση του ΝΑΤΟ, που υιοθετεί ουσιαστικά τις τουρκικές αξιώσεις στην περιοχή του Αιγαίου, εξαίρεσε τη Λήμνο από το σχεδιασμό της άσκησης Noble Aspect.
Η ενέργεια της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να μην μετέχει στη συμμαχική άσκηση με το αιτιολογικό πως «ο σχεδιασμός δεν εναρμονίζεται με τις πάγιες θέσεις της χώρας».
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται τα δυο τελευταία χρόνια με το ΝΑΤΟ να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της Τουρκίας, ότι δηλαδή η Λήμνος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή.

Μαζί με την εξαίρεση της Λήμνου, το ΝΑΤΟ εξαίρεσε και τις ελληνικές δυνάμεις του νησιού (αεροδρόμιο και ραντάρ) που είχαν διατεθεί στη συμμαχία στο πλαίσιο της άσκησης – σημειώνεται πάντως ότι η αεροπορική άσκηση Noble Aspect είναι άσκηση άνευ στρατευμάτων και διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι στο NEWS 247, με την απόφασή του το ΝΑΤΟ, εκτός των άλλων, αποδυναμώνει το ρόλο του ελληνικού υποστρατηγείου της Λάρισας.
πενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει το ζήτημα της ανάκλησης  των λεγομένων "κανόνων Λουντς του 1984" και των λεγομένων οδηγιών του SACEUR (Ανώτατου Νατοικού Διοικητή) για το Αιγαίο του 2006 με την επίδοση σχετικού σημειώματος, τόσο προς τον SACEUR Ναύαρχο Σταυρίδη, όσο και προς τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ράζμουνσεν, κατά τις επισκέψεις τους στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες